Waarom kijken we naar kattenvideo’s terwijl we een presentatie moeten voorbereiden?
Ze zijn schattig, harig en hebben soms miljoenen volgers op Instagram. Nee, we hebben het niet over HR-managers, maar over beroemdheden als Grumpy Cat (@realgrumpycat) en Lil Bub (@iamlilbub). YouTube onthulde dat we in 2019 meer dan 55 miljoen keer naar een kattenvideo keken. Zelfs de Instagrampagina van de zus van PerCo-zaakvoerder Bart (@mango_cinnamoncat) kreeg in het begin meer likes dan de posts van PerCo, al hebben we daar gelukkig een inhaalbeweging gemaakt. Sorry, Mango!
Wat maakt nu dat er zo vaak katten over onze schermen dartelen en is dit puur tijdverlies? Niet helemaal… Onderzoek (Myrick, 2015) wijst uit dat kattenvideo’s zorgen voor een toename van positieve emoties (hoop, geluk, tevredenheid) en een afname van negatieve gevoelens (angst, ergernis, droefheid, schuldgevoel). Bovendien kunnen internetkatten je energielevel verhogen.
Uitstelgedrag op fluwelen pootjes
Leve de internetkatten, dus! Maar vooraleer je besluit om voortaan met je voltallig team elke dag drie uur naar kattenvideo’s te kijken, moeten we een belangrijke kanttekening maken. Uit studies (FlorCruz, 2013; Garber, 2012) blijkt dat heel wat mensen kattenvideo’s gebruiken als een vorm van uitstelgedrag, om werk of onplezierige taken te vermijden. Dit zorgt vaak voor een schuldgevoel nadien, dat de positieve effecten reduceert.
Procrastinatie kan allerlei oorzaken hebben, zoals een gebrek aan motivatie of een impulsieve persoonlijkheid, maar wordt heel vaak getriggerd door angst of perfectionisme. De angst piekt op het moment dat we aan een uitdagende taak beginnen. Je moet bijvoorbeeld een belangrijke presentatie voorbereiden, maar voelt je verlamd door het idee dat je het zal verpesten. Door uitstelgedrag, zoals het bekijken van filmpjes waarin schattige katten allerlei capriolen uithalen, nemen we die angst onmiddellijk weg.
Dit kan leiden tot aangeleerd gedrag, waarbij je bijvoorbeeld bij het opstarten van PowerPoint getriggerd wordt om naar de Instagrampagina van je favoriete cat celeb te surfen. Dit knaagt uiteraard aan je productiviteit en (werk)geluk, want hoewel kattenvideo’s op korte termijn voor positieve gevoelens zorgen, weegt dit niet op tegen de langetermijngevolgen van een zoekgeschiedenis vol katten en het missen van deadlines.
“Mijn naam is Bert en ik ben verslaafd aan kattenvideo’s”
Je ziet het regelmatig in Amerikaanse films en series: iemand die op een AA-bijeenkomst rechtstaat en voor een groep mensen toegeeft dat hij of zij verslaafd is aan alcohol. “Ik ben Jef, en ik ben verslaafd aan alcohol.” Dat is geen toeval. Bewustwording is de eerste stap om van een destructieve gewoonte af te geraken. Vervolgens is het belangrijk om gradueel de cyclus ‘stressvol moment – uitstelgedrag – oef, mijn angst is weg’ te doorbreken.
Om de vicieuze cirkel te doorbreken, is het nuttig te weten hoe angst werkt. Als je bang bent voor honden, zal je bij het zien van de rottweiler van de buren onmiddellijk denken ‘hij gaat me bijten’ (gedachte), waarop angst ontstaat (gevoel) en je de straat oversteekt (gedrag). Dit aangeleerd gedrag zal je haast automatisch stellen, telkens weer. In dit filmpje leggen we heel eenvoudig uit hoe angst exact werkt:
Doorbreek de cyclus
We zeggen zeker niet dat je nooit nog naar een kattenvideo mag kijken of dat je je werknemers of collega’s moet inschrijven voor een AA-meeting omdat ze tijdens hun werkuren weleens een foto van een kat liken. Maar wees op je hoede als je vermoedt dat het aangeleerd gedrag is, dat dient om angst te vermijden. Gelukkig is het mogelijk om deze cyclus te doorbreken en kan PerCo je helpen om dit stapsgewijs te doen. Enkele voorbeelden van interessante trainingen rond dit thema zijn “Mijn Assertiviteit Verhogen”, “Van perfectionist naar optimalist” en “Professioneel Omgaan met Emoties op het Werk”.
Wil je onze blogposts als eerste ontvangen en lezen?